Yoros Kalesi ve Tarihi Güzelliği

0 36.960

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Tarihi özellikleri ile bilinen ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yoros Kalesi, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist çeken önemi bir kültürel yapıdır.

Yoros kalesi, Anadolu topraklarına gelindiği zaman gelip görülmesi gereken bir mimari yapıdır. Yoros Kalesi, 1261 yılında İstanbul’un Latin işgalinden kurtulması ile yaptırılmış bir yapıdır. Paleologos tarafından yaptırılan Yolos Kalesi, 1305 yılında şile kalesi ile birlikte Türklerin himayesine geçmiştir. Kalede kullanılan malzemelerin çoğu Bizans dönemine aittir.

Tuğla hatıl eşliğinde inşası gerçekleştirilmiştir. Kapıları 20 metre kadar yükseklikte iki burç arasında bulunmaktadır. Yoros Kalesi kapısın da kullanılan malzemeler ise devşirme malzemeleri ile mermer bir çerçeveye sahiptir. Günümüzde bile hala önemini koruyan Yoros Kalesi, yerli ve yabancı turist akımına uğramaktadır.

Beykoz Yoros Kalesi

İstanbul Boğazı’na yakın bir tepe de bulunan Beykoz Yoros Kalesi, İstanbul’da bulunan tek Bizans kalesine örnek olarak gösterilmektedir. Boğazı korumak için inşa edilmiştir, fakat 19. Yüzyılda topçu birliklerinin devreye girmesi ile birlikte terk edilmiştir. Kalenin uzunluğu beş yüz metre uzunluğundadır. Genişliği ise 60 ve 130 metre aralığında değiştiği söylenmektedir. Beykoz Yoros Kalesi isminin tam anlamı bilinmese de bazı fikirler ve söylemler bulunmaktadır. Kutsal yer, dağ veya uygun yer anlamlarından geldiği söylense de Türkler, Ceneviz Kalesi veya Anadolu Kavağı Kalesi de demektedirler. Diğer kalelerden farklı ise bu kale İstanbul’daki diğer kalelere oranla kapladığı alan daha fazladır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Anneler Günü İçin Özel Hediyeler

Duvarlarında Yunanca yazıtlar bulunmaktadır. Hem tarihi güzellikleri ile hem de bulunduğu konumu ile büyük bir görsel sunmaktadır. Ayrıca kalenin en gösterişli yeri olarak bilinen çifte kuleler, kesme taşlarla örülerek inşa edilmiştir. Tuğla örgüler altmış yetmiş santim, örgüler ise doksan beş yüz on santim yüksekliğindedir. Bu sistem bazı burçlarda devam etmemektedir. Bunun nedeni ise farklı dönemlerde inşa edildiği ya da onarıldığı düşünülmektedir. Tuğlaların renkleri ise kırmızımsı renkte fazla olmakla birlikte pembemsi ve ara ara da devetüyü sarısı tuğlalar da bulunmaktadır.

Yoros Kalesi Nerede?

Hafta sonları gezip görebileceğiniz daha sonrasında da muhteşem deniz manzarası eşliğinde kahvaltı ya da yemek yiyebileceğiniz yerler arasında en güzel olan yerlerden bir tanesidir. Yoros Kalesi nerede diye soran meraklıları için İstanbul’da bulunan Yoros Kalesi, İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasından Karadeniz’in çıkışına doğru Anadolu Kavağı semtinde bulunmaktadır.

Tepelik bir konumda bulunduğu için kolaylıkla görülebilir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olduğu için burada hem kaleyi görebilir hem de güzel vakit geçirebilirsiniz. Bir yandan tarihi güzellikleri ile bir yandan da boğaza bakan yönü ile muhteşem bir görsellik sunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Kurban Bağışlarınız ile Kardeş Eli Uzatın

İstanbul’da tek Bizans kalesi olan Yoros Kalesi kapladığı alan ile diğer kalelerden büyük olduğu görülmektedir. Büyük tarihi eser yapı ne kadar çok devlet ele geçirse de 2. Bayezid sayesinde tekrar tadilat yaptırılarak güzelliğine kavuşmuştur. İstanbul Beykoz’a gittiğiniz de kesinlikle Yoros Kalesi’ni gezip görmenizi tavsiye ederiz. Her ne kadar bozguna uğratılıp içerisinde ki tarihi eserler alınmış olsa da kale büyük bir heybeti ile İstanbul Boğazı ile karşı karşı muhteşem bir görsellik sunmaktadır.

Yoros Kalesi Nasıl Gidilir?

yoros-kalesi-nasil-gidilir?
yoros-kalesi-nasil-gidilir

Yeşilin ve mavinin bir arada bulunduğu Anadolu Kavağı’nın tepesinde bulunan Yoros Kalesi görülmeye değerdir. Bu başka bir tanımla anlatılmak gerekirse İstanbul’un mis gibi yeşile bakan yönü ile Karadeniz’e açılan noktada yer alan mükemmel bir Yoros Kalesi. Bizans kalesi olduğu kesindir. Yoros Kalesi nasıl gidilir sorusuna deniz yolu, toplu taşıma araçları veya özel aracınızla gidebilirsiniz. Deniz yoluyla gitmek isteyenler için Anadolu Kavağı güzergahına giden şehir hatları vapuruna binmeniz gerekmektedir. İskeleden sonra Yoros Kalesi arası 850 metredir. Buradan yürüyerek kaleye ulaşabilirsiniz.

Avrupa ve Anadolu yakasından toplu taşıma araçları ile kaleye gitmek isterseniz eğer, öncelikle Üsküdar’a gelmeniz gerekecektir. Üsküdar’a geldikten sonra toplu taşıma araçlarından Beykoz hattına giden 15A belediye otobüsünü ya da Beykoz’a giden dolmuşlara binmeniz gerekmektedir. Özel aracınızla gitmek isterseniz de TEM’den Beykoz – Kavacık sapağından yeni yolu takip ederek Yoros Kalesine ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Deneme Bonusu Veren Siteler 2023

Anadolu Kavağı Yoros Kalesi Nasıl Gidilir?

Ne kadar Ceneviz kalesi olarak bilinse de aslında Yoros Kalesi Bizanslılar dönemin de yapılmıştır fakat Cenevizliler tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonrasın da ise Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. İstanbul’un fethinden sonra 2. Bayezid tarafından Yoros Kalesi tadilat ettirilmiş ve Yoros Kalesi mescidi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Anadolu Kavağı Yoros Kalesi nasıl gidilir bilmeyenler ve gidecekler için kısaca bilgi verelim: Anadolu Kavağı’na çalışan şehir hatları vapurları bulunmaktadır. Buradan Anadolu Kavağı – Üsküdar hattı yolu üzerinden bunarın içinde de Anadolu Kavağı, Beykoz, Çubuklu, kanlıca, Anadolu Hisarı, Çengelköy, Beylerbeyi ve Üsküdar bulunmaktadır. Daha sonra boğaz hattından Yoros Kalesine ulaşabilirsiniz.

Vapur değil de kara yolu ulaşımını da tercih edebilirsiniz. Kaleye giden birçok otobüs ve dolmuş bulabilirsiniz. İlk yapmanız gereken Üsküdar’a gelip oradan da Beykoz’a çalışan İETT belediye otobüslerine binerek en pratik olarak kaleye ulaşabilirsiniz. Farklı bir seçenek olarak da Üsküdar Anadolu Kavağı’na 15A belediye otobüsleri ile rahatlıkla gidebilirsiniz. Üsküdar’dan Yoros Kalesi yaklaşık olarak 35 kilometre olarak hesaplanmaktadır. Gittiğiniz zaman kesinlikle pişman olmayacağınız Yoros Kalesi, muhteşem doğası ile insana huzur vermektedir.

 

80%
Awesome
  • Design
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku