Yoga İle Vücut Duruşu Nasıl Geliştirilir?
Hepimiz saatlerce çalıştığımızda veya akıllı telefonumuza daldığımızda duruşumuza dikkat etmemekten suçluyuz. Eğilme ve kötü duruş ciddi sağlık riskleri taşır. Ve duruş problemlerinizi düzelterek bunlardan kaçınılabilir. Sırt, omuz ve boyun ağrısı ile mücadele eden gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu stres kaslarını gevşetmek önemli. Bu duruşlar yoga ile düzeltilebilir. Duruşu düzeltmeye yardımcı olan pozisyonlar şu şekildedir;
Yoga Duruşları
Dağ Pozu
Dağ pozu (Tadasana) oldukça basit görünüyor. Ancak doğru yapıldığında, Dağ Duruşu aslında oldukça karmaşıktır, çünkü vücudunuzun mükemmel bir dikey hizada olduğunu hissetmenizi öğretir.2 Bunu kendi başınıza yapabilmek için çok fazla pratik ve düzeltme gerekir. Başlangıçta, omuzlarınızı çok geriye iterek ve göğsünüzü dışarı çıkararak yatma eğilimini aşırı telafi edebilirsiniz. Duruşun amacı bu değil. Bunun yerine, önemli olan, öne veya arkaya yaslanmadığınız ve orta çizginizin her iki yanında simetrik olarak oturduğunuz nötr bir pozisyon bulmaktır.
- Ayak başparmağınız birbirine değecek şekilde, ayak parmaklarınız ayrı, topuklarınız biraz ayrı olacak şekilde ayakta durun.
- Diz kapaklarınızı kaldırarak uyluklarınızın önündeki kasları kasın
- Oturma kemiklerinizi genişletmek için uyluklarınızı içe doğru yuvarlayın.
- Omurganızın doğal eğrisini koruyun.
- Merkez bölgenizi destekleyin ve omuz bıçaklarınızı pelvik kemiklerinizle aynı hizaya getirin. Omuz bıçakları aşağı ve geri olmalıdır.
- Kollarınız, dirseklerde hafif bir bükülme ile yanlarınızdan sarkmalı, avuç içi öne bakmalıdır.
- Boynunu uzun tut ve tacın gökyüzüne doğru uzansın.
- Bu pozisyonu korurken 5 ila 10 derin nefes alın.
Köprü Pozu
Köprü Duruşu (Setu Bandha Sarvangasana), zayıf duruşu olan kişilerde genellikle gergin olan iki bölge olan göğüs ve omuzları açan hafif bir arkaya eğilmedir. Ayrıca sırtınızı güçlendirecek ve omurganıza daha fazla destek verecektir. Kalçalarınızı kaldırdıktan sonra, her bir omuz bıçağını sırtınıza sokmak için bir an durun. Ardından poponuzu gevşetin ve kalçalarınızı biraz daha yukarı kaldırın. Daha az yoğun bir sürüm için uyumlu bir köprü deneyebilirsiniz.
- Elleriniz yanlarınızda, dizleriniz bükülü ve ayaklarınız dizlerinizin altında yere düz basacak şekilde sırt üstü yatın.
- Alt sırtınızı yere doğru iterek karın ve kalça kaslarınızı harekete geçirin.
- Kalçalarınızı dizlerinizden omuzlarınıza kadar düz bir çizgi oluşturana kadar kaldırın.
- Kalçalarınızı dizlerinizden omuzlarınıza kadar düz bir çizgi oluşturana kadar kaldırın.
- Gövdenizi indirin, başlangıç pozisyonuna dönün.
Kartal Duruşu
Eagle Pose, dengenizi zorlar ve güçlü bir çekirdek oluşturmanıza yardımcı olur. Güçlü bir çekirdek, omurganızı destekler. Kartal kolları kalbinizin arkasını açar (kürek kemikleri arasında). Üstteki bacağınızı tamamen saramıyor olmanız önemli değil, ancak omuzlarınızın kalçalarınızın üzerinde olduğundan emin olun. Bu pozda gövdeyi öne eğme eğilimi vardır. Dik hizalamayı sürdürmek, vücudunuzun uzaydaki farkındalığını geliştirmenin başka bir yoludur. Bu poz çok zorsa, sandalye versiyonunu deneyin. Ayrıca iş yerinde esnemek için iyi bir yoldur.
- Bacaklarınız bükülü, kollarınız yandayken başlayın.
- Ağırlığınızı sol ayağınıza verin ve sağ ayağınızı yerden kaldırın.
- Sağ ayağınızı sol baldırınızın etrafından geçirerek sağ uyluğunuzu sol uyluğunuzun üzerinden geçirin.
- Kollarınızı önünüzde yere paralel olarak kaldırın.
- Kollarınızı bükün, dirseklerde birleştirmek için solu sağdan çaprazlayın.
- Kollarınızı bir araya getirin, bilekleriniz çapraz olacak şekilde sağ avucunuzu sol avucunuzun etrafına sarın.
- Omuzlarınız aşağıda ve arkada olacak şekilde dirseklerinizi omuz yüksekliğine kaldırın (sıkmayın). Omurganızı düz tutun.
- Bu pozisyonu 5 ila 10 nefes arasında tutun.
- Karşı tarafta tekrarlayın.