Labioplasti’ye Kimler İhtiyaç Duyar, Kimler İçin Uygundur?
Kadınların dış genital organları birbirinden farklı görünümlerde olabilmektedir. Bu konuyla ilgili net olarak normal ya da anormal tanımı yapılamaz. Kişinin genel anlamda tamamen kendi ile ilgili, dış genital organının görünümünden rahatsız olması, genital estetiğe başvurmasında başlı başına bir sebep olabilmektedir. Çünkü bu durum, kadınlarda özellikle kendine olan güvenlerinde, duygusal streslerinde ve yaşadığı psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorundan ötürü kendine güvenmeyen kadınlarda, cinsel ilişkiden kaçınma ya da cinsel ilişkiye girmede çekinme gibi durumlar ortaya çıkar.
Labioplasti, kadınların genital organının görünümünden rahatsız olması ve genital bölgesindeki dudakların estetik kaygılar veya fonsiyonel nedenlerle düzeltilmesi sebebiyle yapılan operasyonlardır. Bursa labioplasti, bu alanda oldukça gelişmiş doktorlardan oluşmaktadır. Op. Dr. Aynur Şendemir, bu konuda yaptığı başarılı operasyonları ile bilinmektedir.
Bunun dışında özellikle genital bölgesindeki dudak kısımlarının büyük ya da sarkık olması o bölgede tahrişe, kronik enfeksiyonlara, hijyen sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlara neden olmasıyla labioplasti, ihtiyaca göre operasyon yapılması uygundur.
Labioplasti ameliyatı, yaklaşık olarak 30 – 40 dakika süren bir ameliyattır. Bu operasyonun uygulama yapılması gereken bölge, iç dudaklardır. Yani kızlık zarı ile aynı bölgede değildir. Operasyonda kızlık zarına hiç dokunulmamaktadır. Bu sebeple de Bursa kızlık zarı, zarar görmemektedir. Operasyon anında iç dudakların dışarıya doğru uzanmakta olan kıvrımları düzeltilir. Bu kısım, dışarıdan görünen bir bölgedir. Kızlık zarı ise vajinanın iç kısmındadır; dışarıdan bakıldığında görülen bir yerde değildir. Yani iki bahsedilen kısım, tamamen farklı bölgelerdir.
Genel anlamda ‘’vücudun boşlukları içinde bulunan istenmeyen dokuları kazıyıp alma’’ olarak tanımlanan kürtaj, yaygın anlamıyla istenmeyen veya sorunlu bir gebeliği sonlandırmak için yapılan tıbbi işleme verilen addır.
Kürtaj genellikle sedasyon veya lokal anestezi eşliğinde, vakum tekniği ile yapılmaktadır. Gebelik kürtajı, rahim içinde gebeliğin sonlandırılması için yapılan işleme denilmektedir. Kürtaj ise genel anlamda istenmeyen gebeliklerde, boş gebelik, ölü gebelik, riskli gebelik, anomalili sakat bebek gibi durumlarda da yapılır. Gebeliğin sonlandırılması için yapılan kürtaja bebek aldırma veya çocuk aldırma gibi isimler de verilir. Ayrıca bu gibi durumlardan farklı olarak anormal kanaması ve rahim kalınlaşması olan kadınlarda tanı ve tedavi amaçlı yapılmaktadır.
Bursa kürtaj işleminde, anesteziden sonra kürtaj yapılırken en yaygın vakum yöntemi kullanılır. İşlem, jinekolojik muayene masasında yapılarak uygun boyutta spekulumun vajinaya takılması gerekmektedir. Rahim ağzı tek dişli olarak bildiğimiz aletle tutulduktan sonra rahim ağzının içinden kanül rahim içine doğru dikkatli bir şekilde ilerletilir. Kanülün ucuna negatif basıldığı zaman ayarlanmış olan plastik enjektör takılır. Kanül, aldığı negatif basınç etkisi ile kesenin yapısının bozulmasına yol açar.Bu işlem yaklaşık olarak 5- 10 dakika arasında sürer. Hasta, 10 gün sonra mutlaka kontrol için gelmelidir.