Çok araştırılan ve gündeme düşen koronavirüs delta mutasyonu nedir, belirtileri ve tedavisi ile alakalı bilgiler sunmak istiyoruz sizlere. Hastalığın dünya genelinde ki yayılımı ile alakalı olarak covid aşıları ile birlikte ciddi bir düşüş meydana geldi. Bu düşüş ile birlikte hastalık ülkeler arasında az da olsa kontrol altına alındı demek yanlış olmaz.
Hastalık zaman içerisinde defalarca farklı mutasyona uğradı ve son dönemde bu anlamda ki en tehlikelilerden birisi de delta mutasyonu. Tabi ki birçok kişi bu anlamda meraklarını internet üzerinden araştırma yaparak gidermeye çalışıyor. Bizde elimizden geldiğince fikir edinmeniz için bir araştırma yaptık. Bu araştırma verilerini uzmanlardan edindiğimiz bilgiler ile sizlere sunmaya çalışacağız.
İçindekiler
Koronavirüs delta mutasyonu, hastalığın bir ülkede farklı özellikler göstermesi sonucu tepkime göstermiş bir modelidir.
Günümüzde özellikle bu hastalığın zaman içerisinde çok ciddi anlamda farklı seçenekler gösterdiği aşikar. En az 10 farklı mutasyon geçiren Covid-19 hastalığının günümüzde ki en tehlikeli örneklerinden birisi de delta mutasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Delta mutasyonu, özellikle kısa zaman içerisinde hızlı bir şekilde ciğere yayılımı ve tehlikeli sonuçlar doğurması ile birlikte karşımıza çıkıyor demek yanlış olmaz.
Delta Plus mutasyonu ile alakalı olarak Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bu anlamda net bilgiler sunmaya devam ediyor. Türkiye’de ki yayılım hızının tehlikeli boyutlara ulaştığını söyleyen Koca, bu anlamda maske takmanın önemini ciddi anlamda vurguluyor demek yanlış olmaz sanırım. Delta plus mutasyonu belirtileri ile alakalı olarak merak edilen çok fazla seçenek var. Prof. Tim Spector, bu anlamda belirlenen en net belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamıştır;
- Şakak bölgesinde beliren baş ağrısı,
- Boğaz ve bademciklerde meydana gelen şiddetli ağrı ve yırtılma hissi,
- Şiddetli burun akıntısı,
- Mide bulantısı ve kusma durumu,
- Halsizlik ve iştahsızlık,
olarak dikkatleri çekiyor. Genel itibari ile belirtileri incelediğimiz zaman özellikle şiddetli soğuk algınlığı sorunu ile aynı belirtileri gösterdiğini söyleyebiliriz. ZOE Covid Semptom araştırmalarının uzmanı Tim Spector, özellikle kış ayları girmeden hastalığın kontrol altına alınmasının öneminden bahsediyor. Aksi takdirde mevsimsel hastalıklar nedeni ile çok daha zor bir döneme girilecek.
Şuan itibari ile Covid-19 hastalığı tedavisi ile alakalı net bir sonuç olmadığı gibi delta plus mutasyonu ile alakalı olarak da ne yazık ki net bir tedavi yöntemi söz konusu değil. Alman BionTech aşısının bu varyant üzerinde de etkili olduğuna dair bazı açıklamalar internet üzerinden resmi olarak yapıldı.
Ancak şuan hastalığın ülkemiz genelinde ki yayılım hızı dikkate alındığında ciddi manada kafalarda soru işareti bırakacakmış gibi görünüyor. Delta varyantının günümüzde irili ufaklı birçok il ve ilçe merkezinde görüldüğünü söylememiz mümkün. Öyle ki bunun önünü almak için de ciddi manada önlemler alınması gerekiyor.
Kış aylarında hastalığın tekrar pik seviyeye ulaşması olası risklerden birisi. Bu neden dolayısı ile AŞI VURULMAK an itibari ile en önemli tedbirlerden birisi olarak kabul görüyor. Hal böyle olunca da mutasyona uğrayan hastalığa yakalanmamak için önceliğiniz her ne olursa olsun aşı olmak olmalıdır.
[…] View On WordPress […]