Bilgi Teknolojileri Neleri Kapsar?

0 572

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

BT kısaltmasıyla karşımıza çıkan bilgi teknolojileri, toplumda bilindiği gibi temel bilgisayar sorunlarını çözmek için teknisyenlerle sağlanan bir hizmetten ibaret değildir. Bilgi teknolojileri; elektronik bir zeminde veri formları oluşturmak, verileri işlemek, kaydetmek, depolamak ve değiştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Verilerle sağlanan bu işlemlerde bilgi ağı, fiziksel cihaz, depolama, bilgisayar, altyapı ve farklı süreçler kullanılır.

Bilgi teknolojileri, kurumsal veya kişisel amaçlarla yapılan iş operasyonlarında kullanılabilir. Bu endüstri, 20. Yüzyılın ortalarından itibaren sıkça kullanılan ve geliştirilen teknolojilerden oluşmuştur. Bu yazımızda bilgi teknolojilerinin kapsadığı alanları, bilişim teknolojileri alanları ve bilgi teknoloji uzmanları hakkında merak edilen detayları ele alacağız.

Bilgi teknolojileri departmanı temelde 3 tane alanı kapsar. Bu alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Bilgi Teknoloji Operasyonları

Bilgi teknoloji alanında yapılan günlük işlerdir. Bu alanda ağ bakımı, yönetim görevleri, güvenlik testleri ve genel teknik işler yer alır.

  1. Altyapı ve Donanım

Bilgi teknolojinin kapsadığı en önemli alan olan altyapı ve donanımda tüm fiziksel bileşenler yer alır. Telefon sistemleri, yönlendiriciler, sunucular, bilgisayar, diğer ekipmanların bakımı ve kurulumundan sorumludur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   HomePod Mini Nasıl Kurulur?
  1. Bilgi Teknolojileri Yönetimi

Bilgi teknolojilerinde kurumsal ihtiyaçları belirlemek ve yönetmek için bu alanda çalışmalar yapılır. Yapılan çalışmalarda süreç ve politikalar doğru bir şekilde birleştirilerek verimliliği artırmak amaçlanır.

Günümüzde Bilişim Teknolojileri Nelerdir?

 

Günümüzde bilişim teknolojileri alanını oluşturan iki unsur bulunur. Donanım ve yazılım olarak bilinen bu teknolojilerde yönetim sistemleri, otomasyon araçları, işletim sistemleri, diğer sistem yazılımları ve temel işlevleri gerçekleştirmek için uygulamalar gerçekleştirilir. Başlarda da belirttiğimiz gibi bilişim teknolojileri verilerin kullanılmasını ve depolanmasını sağlar. Yazılım ve donanım alanlarında veriler farklı şekilde işlenir ve daha işlevsel bir sistem oluşturma amaçlanır.

Bilişim teknolojilerinin yazılım alanı iki bölüme ayrılır: sistem yazılımı ve uygulamalar. Tüm uygulamalar, verileri işlemek ve yönlendirmek için programlanmış talimatları kullanır. Sistem yazılımında işletim sistemleri, BIOS’lar, önyükleme programları, montajcılar ve aygıt sürücüleri bulunur. Uygulamalarda ise SQL Server gibi veri tabanları, gerçek zamanlı sipariş girişi gibi işlem sistemleri, Microsoft Exchange gibi E-Posta sunucuları, Apache ve Microsoft’un IIS (İnternet İnformation Services) gibi web sunucuları, Oracle NetSuite ve HubSpot gibi müşteri ilişkileri yönetimi ve SAP S/4HANA gibi kurumsal kaynak planlama sistemleri bulunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Skype Telefon Numarası Nasıl Alınır?

Donanım kısmında birçok farklı alanda çalışmalar yapılır. Depolama işlemlerinde belirli bir sunucu veya bulut hizmetleri aracılığıyla veriler saklanabilir. Depolanan bilgiler dosyalarda, telefonlarda veya web’te olabilir. Donanımda bilgisayar sunucuları, iş uygulamalarını çalıştırmak üzere görev alır. Bunun yanında internet erişimi olan bilgisayar ağlarında diğer sunucularla da iletişim sağlanır. Andevos, bilişim teknolojileri alanında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bu hizmetleri, profesyonel bir şekilde tek platformdan sağlar. Bu hizmetlere sahip olmak için iletişim kanalımızı kullanabilirsiniz.

Bilgi Teknoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

 

Bilgi teknolojisi uzmanı olmak için öncelikle bilgi teknoloji alanında yeteri kadar tecrübeye ulaşmanız gerekir. Eğer sıfırdan bu işe girecekseniz ilk yapmanız gereken, araştırarak ve eğitimler alarak bu konuda bilgi edinmektir. Sonrasında öğrendiğiniz şeyleri pekiştirmek için pratik yapmalısınız. Belirli bir seviyede deneyim elde ettikten sonra, sertifikanızı alarak işe başlayabilirsiniz. Sertifikayı almak için iki sınavı başarıyla geçmeniz gerekir. Bu nedenle bilgi teknolojileri alanına yeterince hâkim olmadan bu alanda uzman seviyesine ulaşmanız imkansızdır.

Bilgi Teknoloji Uzman Maaşları

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Mac'te Uygulamalar Nasıl Kaldırılır?

Bilgi teknoloji uzman maaşlarını belirlemede birkaç kriter göz önünde bulundurulur. Maaş miktarı bu kriterlere göre değişkenlik gösterir. Konum, maaş miktarında önemli bir rol oynar. Örneğin, Kaliforniya’da çalışan bir uzman, ABD’de çalışan bir uzmandan çok daha fazla maaş almaktadır. Sadece ülke değil; bulunduğunuz şehrin konumu da büyük önem taşır. Tüm bunların yanında hangi alanda uzman olduğunuz ve hangi konularda başarılı olduğunuz da alacağınız maaş için önemli etkenler arasındadır.

Bilgi Güvenliği Teknolojileri Uzmanları Ne İş Yapar?

 

Bilgi güvenliği teknoloji uzmanları, uygulamaların ve verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini sağlar. Ayrıca, oluşabilecek yeni güvenlik açılarını önceden tespit etmek için çalışırlar. Uygulama ve verilerde tam güvenlik sağlamak için yeni teknolojiler hakkında rehberlik ederler. Bilgi güvenliği teknolojileri alanında uzman kişilerden hizmet almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku