Aşıların Normal Yan Etkileri Nelerdir?
Aşılar, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli bir parçasıdır. Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) , doğumdan ileri yaşa kadar yaşamın her aşamasındaki insanlar için önerilen aşıların yararlı bir listesini tutar. Aşı olduktan sonra siz veya çocuğunuz hafif yan etkiler yaşayabilir. Hangi yan etkileri normal, hangilerinin doktorunuzu aramanıza neden olması gerektiğine daha yakından bakalım.
İçindekiler
Telaşlı ve Huysuz
Çocuklarda buna huysuzluk denir. Yetişkinlerde buna huysuzluk denir. Fiziksel ve duygusal faktörlerin bir karışımı olabilen, tanımlanması zor genel bir rahatsızlık hissidir. Aşı olduktan sonra telaşlı veya huysuz hissetmek normaldir. Bir enjeksiyon almak stresli olabilir. Bazı insanların iğne korkusu vardır, bu da durumu daha da tatsız hale getirir. Çocuğunuzun huysuzluğu aşırı görünüyorsa ve buna ani yüksek ateş veya kusma gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa, tavsiye için doktorunuza başvurun.
Ağrı, Kızarıklık ve Şişlik
Aşıların bir başka normal yan etkisi de enjeksiyon yerinde donuk bir ağrı hissidir. Bu sadece iğnenin deriyi delmesinin ve aşıyı alan vücudun sonucudur. Birçok kişinin aşılardan sonraki saatlerde el, kol, omuz ve boyun ağrısı hissettiğini bildiriyor. Bu normal bir yan etki olarak kabul edilir. Ağrı birkaç günden fazla sürerse, kötüleşirse veya görme ve işitme değişiklikleri gibi diğer belirtiler eşlik ederse bir doktora başvurun. Az miktarda kızarıklık ve şişlik de normaldir. Çocuklar bazen lenf düğümü ağrısından veya hafif eklem ağrısından şikayet ederler. Bunlardan herhangi biri 48 saatten fazla devam ederse, bir doktora başvurun.
Hafif Ateş
Aşı olduktan sonra hafif bir ateş sık görülür. Vücudunuzun aşıyı vücudunuzda hissetmeye verdiği tepkinin bir parçasıdır. Aşı faydalı olsa da, vücudunuz neler olup bittiğini anlamak için ateş yakıyor. 3 aylıktan küçük bir çocukta aşı sonrası ateşin 100.4F’nin üzerinde olması endişe sebebidir. Yaşı ne olursa olsun herkeste ani bir yüksek ateş, her zaman doktora gitmeye de değer.
Şekerlemeye İhtiyaç Duymak
Aşıdan sonraki saatlerde biraz uykulu veya uykulu hissetmeniz normaldir, özellikle sizin veya çocuğunuz için stresli bir olaysa. Dinlenmek ve iyileşmek için biraz zaman ayırmanıza yardımcı olabilir. Bayılma, bayılma ve uyanık kalamama aşıların çok daha az görülen belirtileridir.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Bazı yan etkiler nadirdir. Başka bir şey oluyor olabilir. Siz veya çocuğunuz şu semptomları yaşarsa doktorunuzla iletişime geçin:
- Döküntü
- Enjeksiyon yerinin ötesine yayılan şişlik
- Yüzde, gözlerde veya dilde şişme
- Ani yüksek ateş
- Görme ve işitme değişiklikleri
- Alerjik reaksiyon belirtileri: kurdeşen, kaşıntı, burun tıkanıklığı, göz tahrişi
- İshal veya kusma
- Çarpıntı
- Nefes alma veya yutma zorluğu
- Bilinç kaybı