Mobilya Nasıl Boyanır? 

1 656

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Mobilya boyama oldukça kolay bir işlemdir. Eskiyen, rengini beğenmediğimiz mobilyaları istediğimiz renkte boyanmamız mümkündür. Eskiden severek aldığımız mobilyaların renklerini artık beğenmiyorsak veya zamanla çarpmalardan meydana gelen renklerde bozulma bulunuyor ise mobilyaların renklerini evde kolaylıkla değiştirmek mümkündür.

Evde Mobilya Nasıl Boyanır?

Evde mobilya boyamak için yapılması gereken ilk uygulama mobilyanın yüzeyinde bulunan vernikten kurtulmak olacaktır.

Vernik kaygan bir yüzey oluşturacağı için mobilya boyamasını zorlaştıracaktır. Mobilyaların üzerinde mdf kaplama, lake, vernik gibi kaygan olan bir yüzey var ise öncelikle bu yüzeyin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu yüzeyleri zımpara yaparak ya da astar boya atarak boya ile temas etmesini engellemek mümkündür.

Bu yüzeyler ortadan kaldırılmadan boyama yapılması halinde boya tutmayacaktır. Uyguladığınız boya dalgalı olacaktır ya da hiç tutmayacaktır. Evde eski mobilyalardan sıkılan kişilerin en sık sordukları soru mobilya nasıl boyanır olmaktadır. Fakat mobilyanızın üzerinde vernik, mdf kaplama ve lake yok ise direkt boya uygulayabilirsiniz.

Hangi Boya ile Boyamak Sağlıklıdır?

Mobilyalarınızın rengini değiştirmek, deformelerini kapatmak için evde mobilya boyamak oldukça basit bir işlemdir. Evdeki mobilyalarınızı boyamak için tercih edeceğiniz birçok farklı boya çeşidi bulunmaktadır.

Evde mobilyalarınızı boyamak için akrilik boya, yağlı boya, sprey boya, renkli vernik ve selülozik boya gibi birçok farklı boya çeşidinden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca önerdiğimiz bu boyalarla da 2022 banyo mobilya modelleri de boyanabilir ve dayanıklılığını arttırmak için vernik kullanmanızı öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Eviniz İçin Çarpıcı Sehpa Tasarımları

Evde Mobilya Boyama Rahatlığı; Akrilik Boya 

Evde mobilya boyamak için en çok tercih edilen boya çeşidi akrilik boyadır. Akrilik boya ile evde bulunan mobilyalarınızın çoğunu boyamanız mümkündür. Akrilik boya ile mobilya boyamak oldukça basit bir işlemdir.

Akrilik boya koku yapmadığı ve hızlı kuruduğu için evde boya yaparken en sık tercih edilen boyaların başında gelir. Akrilik boyanın birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu baya çeşitlerinden en çok tercih edileni Multi Surface olarak satışa sunulan tüm yüzeyler için olan çeşidi tercih edilmelidir. Akrilik boya dış ve iç mekan da kullanılmaya uygundur.

banyo mobilyası
banyo mobilyası

Akrilik Boya ile Evde Mobilya

Akrilik boya hem iç hem de dış yüzeyde kullanıma açık olduğu için en sık tercih edilen boyalardan birisidir. Akrilik boya ile ahşap, plastik, metal ve beton zeminlerin boyanması oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Akrilik boyalar yarı-mat ve mat olmak üzere iki farklı parlaklıkta satışa sunulmaktadır. Zevkinize uygun olan akrilik boyayı tercih edebilirsiniz. Akrilik boya ile mobilya boyanacak ise zımpara yaparak oldukça net bir görüntü almakta mümkündür. Akrilik boya ile boyanacak mobilya öncelikle zımparalanmalıdır.

Zımparalanan mobilya üzerine akrilik astardan bir kat uygulanmalıdır. Astarın kuruması yaklaşık 3-4 sat beklenmelidir. Astar tamamen kuruduktan sonra 1 kat akrilik boya ile mobilyanın boyanması ve kuruması için yine 3-4 saat beklenmelidir. Kuruyan mobilyanın üzerine ikinci kat mutlaka uygulanmalıdır. Mobilya üzerindeki boyanın uzun ömürlü olması için mutlaka 1-2 kat su bazlı akrilik vernik kullanmakta fayda vardır. Akrilik boya uygulamak için kadife rulo doğru bir tercih olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Bahçeniz İçin Çekici Salıncak Tasarım Fikirleri

Yağlı Boya ile Evde Mobilya Boyama 

yağlı boya ile evde mobilya boyama
yağlı boya ile evde mobilya boyama

Yağlı boya ile mobilya boyamak oldukça ekonomiktir. Yağlı boyalar ile birçok farkı parlaklık çeşidi ile diğer boyalardan daha fazla seçenek ile karşı karşıya kalmanız mümkündür. Yağlı boya parlak, yarı mat ve mat olmak üzere üç farklı çeşidi ile oldukça özgür bir seçim yapmanızı sağlar.

Yağlı boya ile mobilya boyamak ekonomik olarak artıları olsa da yağlı boyanın kokusu uzun süre mobilyanın üzerinde kalacaktır. Eğer boyayı evde yapmayı tercih ediyorsanız mutlaka camlar açık bir şekilde bol hava değişimimin olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Yağlı boyanın kuruması oldukça uzun sürmektedir.

Yağlı boya ile boyadığınız mobilya 2-3 gün içinde kuruyacaktır. Bu süre içinde mobilyaya dokunma olursa iz kalacağı bilinmelidir. Yağlı boya ile mobilya nasıl boyanır sorusuna yanıt olarak verilebilir. Yağlı boya oldukça örtücüdür. Yağlı boya diler boyalardan oldukça fazla alan boyamaktadır. Eğer zımpara yapmadan mobilyanınız boyamak istiyorsanız ve mobilyalarınız parlak ise yağlı boya kullanmak mobilyanızı boyayabilirsiniz.

Yağlı boya yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken tek nokta sentetik astar yapmaktır. Sentetik asar yapılarak uygulanan yağlı boya ile oldukça sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Fakat yağlı boyada kullanılan beyaz renk akrilik boya ile boyanan beyaz boyadan daha hızlı sararır. Yağlı boya oldukça geç kuruyan bir boyadır.

Yağlı boya ile banacak olan mobilyanın öncelikle sentetik astar katı uygulanarak 24-48 saat arasında kuruması beklenmelidir. Yağlı boyanın ilk katı %10 sentetik tiner ile incelterek uygulanır. Son kat yağlı boya24-48 saat arasında kuruması beklenen ilk katın üzerine sürülür. Yağlı boya veril isteyen bir boya değildir. Hatta yağlı boya üzerine sürülen vernik kurumaz. Yağlı boya uygulamak için saten rulo fırça kullanılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Stüdyo Daire Nasıl Dekore Edilir?

Sprey Boya ile Evde Mobilya Boyama 

Sprey boya ile özellikle mobilya boyamak oldukça zordur. Sprey boya en tercih edilen boyama yöntemidir. En kolay olduğu için bu yönteme başvurulur ama sprey boya ile mobilya boyamak oldukça zor bir işlemdir.

Sprey boya ile mobilya boyanırken akma veya damlama sorunu ile karşılaşılabilir. Özellikle büyük mobilyalarda boyama izinin fark edilmesi oldukça olasıdır. Sprey boya oldukça fazla koku içeren bir boya türüdür. Evde mobilya boyanırken oldukça fazla kokuya maruz kalmanız gerekmektedir.

sprey boya ile evde mobilya boyama
sprey boya ile evde mobilya boyama

 

Bu da oldukça sakıncalı olacağından boya yapılırken maske kullanmakta fayda vardır. Sprey boya kullanmak için öncelikle mobilya zımparalanmalıdır. 20-30 cm uzaklıktan sprey boya mobilyaya püskürtülür yarım saat kadar kurumasını beklenir ve ikinci kat püskürtülür. İkinci katın kurumasını da beklendikten sonra sprey vernik ile mobilya boyama tamamlanır.

Selülozik Boya ile Evde Mobilya Boyama 

Selülozik boyalar en dayanıklı boyalardır fakat evde boya yapmaya pek uygun değildir. Oldukça hızlı kuruyan boylar 15-20 dakika içinde kullanıma hazır hale gelirler. Selülozik boyalarda ortaya çıkan gaz oldukça tehlikedir bu yüzden mutlaka cerrahi maskeler ile boyama yapılmalıdır. Selülozik boylar fırça veya rulo ile yapılması oldukça zordur. Selülozik boyalar boya tabancası ile yapılabilir.

Selülozik boyalar sadece ham mobilya üzerine yapılabilir. Mobilyaya uygun boyalar içinde selüloz boya yer almamaktadır. Boyalı bir mobilyaya yapmak için üzerindeki boya iyice kaldırılmalıdır. Zımpara yapılan mobilya üzerine % 20 tiner ile inceltilmiş birinci kat selüloz boya uygulanır ve 20 dakika beklenir daha sonra üzerine ikinci kat selüloz boya yapılır. Selülozik boya vernik gerektirmez.

 

1 yorum
  1. […] View On WordPress […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku