3D Dijital Mamografi (Tomosentez) Nedir?
3D mamografi (dijital meme tomosentezi veya DBT olarak da adlandırılır), meme kanserini en tedavi edilebilir olduğu erken dönemde tespit etmek için FDA onaylı en yeni gelişmedir. Bir 3D mamogram, radyoloğunuzun meme dokusu ayrıntılarınızı daha net görmesini sağlayarak, normalde üstteki meme dokusu tarafından gizlenecek olan meme kanserinin tespit edilmesini sağlar. Bir 3D mamogramda, çoklu ince kesitli görüntüler, radyoloğunuzun meme dokunuzu katman katman değerlendirmesini sağlar. Muayene sırasında, röntgen kolu göğsünüz üzerinde küçük bir yay çizerek hareket eder ve birkaç düşük dozlu görüntü alır ve bunlar 3 boyutlu bir görüntüye dönüştürülür. Geleneksel 2D mamogramlar, memenin yalnızca iki görüntüsünü elde eder.
İçindekiler
Kimin 3D Mamografiye İhtiyacı Var?
Sağlık hizmeti sağlayıcınız, beklenmedik bir büyümeyi araştırmak veya sahip olabileceğiniz herhangi bir semptomun kaynağını belirlemeye yardımcı olmak için bir 3D mamogram önerebilir. 40 yaşın üzerindeki tüm kadınların yıllık 3D mamografi meme taraması yaptırmasını önermektedir. Ortalamadan daha yüksek meme kanseri riski olan kadınlar, sağlık hizmeti sağlayıcınızın önerdiği şekilde taramaya daha erken başlamalıdır. 3D mamogramlar, çeşitli doku katmanlarının birçok görüntüsünü kullandığından, doktorunuzun yoğun meme dokusunda bile beklenmedik büyümeleri tespit etmesini kolaylaştırır. Alışılmadık semptomları veya meme hastalığı belirtileri olan kişilerin de bir 3D mamograma ihtiyacı olabilir. 3D mamogramlar, takip görüntüleme ihtiyacını da azaltabilir.
3D Mamografi Sırasında Ne Bekleyebilirsiniz?
3D mamogramın süreci, 2D dijital mamografiye çok benzer ve aynı süreyi alır, yaklaşık 10 ila 15 dakika. Her memenin görüntüleri göğüslerinizin üstünden ve yanından alınır. En doğru görüntüleri elde etmek için fotoğraflar çekilirken basınç uygulanacaktır. Radyasyon maruziyetini sınırlamak için en son 3D mamografi teknolojisini ve yazılımını kullanmaktadır.
3 Boyutlu Mamogram Sonuçlarınızdan Sonra Yapmanız Gereken Adımlar
Bir mamogram atipik bir sonuç gösteriyorsa, tanıya ulaşmak için daha fazla teste ihtiyacınız olabilir. Bununla birlikte, atipik sonuçlar mutlaka bir kişinin meme kanseri olduğu anlamına gelmez. Doktorların belirli bir alanı daha ayrıntılı incelemeleri veya herhangi bir kist veya kitleyi incelemeleri gerekebilir.
Sağlık hizmeti sağlayıcılarının, iyi huylu olup olmadıklarını veya meme kanserine işaret edip edemeyeceklerini kontrol etmek için meme dokusundaki olağandışı belirtileri analiz etmeleri gerekecektir. Bir takip muayenesi aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:
- Başka bir mamografi (anormal lezyona daha yakından bakmak için)
- MR
- Ultrason
Sonuçlarınız olağandışı bir şey göstermiyorsa, bir sonraki sağlıklı kadın muayenenize kadar daha fazla teste ihtiyacınız olmayabilir. Bir 3D mamogram veya ek test, ilgili endikasyonları gösteriyorsa, sağlayıcınız bulguları daha fazla araştırmak ve doğrulamak için bir biyopsi önerebilir. porno